Se & göra

Sevärdheter i Calcutta

Kalighat Kali Temple. Ett besök vid Kalitemplet är ett måste för alla besökare. Templet är den heligaste platsen för Calcuttas hinduer och ligger vid floden Hooghly River. Templet fick sin nuvarande form år 1809. Här kan du beskåda tusentals pilgrimer som besöker templet dagligen.

The Maidan. The Maidan är Calcuttas motsvarighet till Central park i New York. The Maidan är Calcuttas oas och stadsparken ligger i centrala Calcutta. En stadspark kanske inte låter som en riktig sevärdhet, men faktum är att det kan vara riktigt uppfriskande att vandra runt på The Maidan efter att ha trängts bland folk hela dagen. Dessutom finns många andra sevärdheter kring The Maidan som till exempel:

–  Raj Bhavan som är Calcuttas guvernörspalats och en imponerande byggnad, snyggare än Vita Huset i USA.

– Octerlony som är ett 48 meter högt monument  som byggdes 1848 av brittiska Ostindiska Kompaniet för att symbolisera segern i gurkha kriget. 1969 dedikerades Octerlony till minnet av martyrerna i den indiska frihetsrörelsen.

– Det Indiska museet som är Indiens största museum. Det Indiska museet består av 6 sektioner och trettiofem gallerier med samlingar av antikviteter, målningar, mumier, fossiler, skellett, vapen och mycket mer. Inget du bör missa!

– Fort William college, som grundades år 1800 och blev Indiens första högskola och Calcuttas intellektuella knutpunkt. I början användes högskolan av brittiska tjänstemän för utbildning inom språk som bengaliska och hindi. Fort William college har ett stort bibliotek med många unika och historiska böcker och tidsdokument.

Religiösa byggnader. Calcutta är en religiös smältdegel och här alla stora religioner representerade. Om du är intresserad av religiösa byggnader så har du kommit rätt. I Calcutta finns hinduiska tempel, buddhisttempel, parsitempel, janittempel, moskéer, synagogor, kyrkor och katedraler.

Att göra i Calcutta

Indian Premier league. Gå och titta på cricketmatch på den enorma Colosseumliknande arenan Eden Gardens. Även om du inte är en cricketfantast (vilket jag misstänker att du inte är) är det en upplevelse att se hur indierna älskar sin nationalsport.

Båttur. Ta en båttur på Ganges får att se Calcutta ur ett annat perspektiv. Det är poplärt att ta den tur vid Outram Ghat vid solnedgången. Mycket vackert.

Nandan Complex. Om du vill njuta av film, musik, dans, konst och poesi från Calcutta ska du gå till Nandan Complex. Här finns biografer, konsthall och uppträdanden. Nandan Complex är mycket populärt hos såväl unga och som gamla indier.

Durga Puja festival.  Dura Puja festivalen är Indiens viktigaste religiösa festival då guden Durga hyllas. Festivalen är full av ritualer, böner och ceremonier, men också firande med sång, musik och dans. Durga Puja brukar äga rum i oktober.

Booking.com